İnstagram Uygulaması IGTV Nedir?

Sosyal medya uygulamaları arasında en fazla kullanılan mecralardan biri olan Instagram, yeni özellikleri ile kullanıcılarına daha farklı alanlarda da hizmet sunuyor. Hikaye, reels gibi özellikleriyle beğeni toplayan uygulama, IGTV özelliğiyle de uzun yayınları veya kolajları bir arada toplamaya imkan sunuyor. 

IGTV’nin kurulma amacı nedir?

Instagram, halihazırda gönderilerde video paylaşım seçeneği sunuyordu. Ancak burada süre kısıtlaması vardı. Kullanıcılar tarafından daha uzun süreli video paylaşım seçeneği talepleri de oluşmaya başlayınca Instagram, IGTV ile kullanıcılarının karşısına yeni bir özellikle çıkmış oldu.

Peki neden böyle bir talep oldu diyecek olursak, günümüzde artık TV izleme oranı ciddi bir orana düşüş yaşıyor. İnsanların artık dijital ortamdaki içeriklere, hatta sadece bu platform için kurulan uygulamalar üzerinden dizi, film gibi içerikleri tercih ettiğini net bir şekilde söyleyebiliriz. Sosyal medya mecralarında da dijital içerik üreticileri oldukça geniş bir kitleye hitap ediyordu. Ancak süre ve gönderi kısıtlaması gibi seçenekler verimli bir kullanış sağlamıyordu. IGTV ile daha uzun süreli video paylaşma ihtiyacı da karşılanmış oldu.

Instagram IGTV Özellikleri Nelerdir?

Normalde gönderilerdeki videolar ile farklı olarak IGTV’de dikey ve tam ekran seçeneği sunulur. Gönderi açılır açılmaz video gösterimi de başlar. Dilerseniz efektleri videolarda da kullanabiliyorsunuz. Kurgular ile dijital içerik üretimlerinde çok daha ön plana çıkabiliyorsunuz. 60 saniyeden fazla, uzun süreli video içeriklerinizi artık gönül rahatlığıyla paylaşabiliyorsunuz. Ayrıca instagram izlenme satın al seçeneği ile birlikte IGTV izlenme sayınızı yükseltebilirsiniz.

IGTV ile gönderi ve hikayeler arasındaki fark

Gönderilerinizde paylaşılacak fotoğraf sayısı veya video süresi kısıtlıdır. Hikayelerde de gönderiler 24 saatlik bir süre boyunca sabit kalmaktadır. Ancak IGTV’de ister çok sayıda fotoğraftan oluşan kolajlar yapın ister uzun süreli video içeriklerini paylaşın. Hem IGTV’de belirli bir süre sonra silinme gibi bir durum da bulunmamaktadır. IGTV’de hikayelerde olmayan paylaşım, beğeni ve yorum yapma seçeneği de bulunmaktadır.

Instagram IGTV Kanalı Nasıl Oluşturulur?

Instagram uygulamasını açtıktan sonra üst tarafta bulunan IGTV butonu seçeneği seçiliyor. Ardından çıkan ekranda IGTV “Kanal Oluştur” seçeneğiyle de kanal oluşturma işlemine başlayabilirsiniz. Kısa süreli işlemler sonucunda artık paylaşım yapmaya hazır hale geldiniz. Profilinize bakmak isterseniz IGTV anasayfasından kendi profilinize tıklayarak inceleyebilirsiniz, paylaşım yapmak için “+” seçeneğine tıklayarak video içeriklerini paylaşabilirsiniz. 

IGTV’yi kullanmaya başlamak için ne yapmam gerek?

Öncelikle IGTV kanalı oluşturmanız gerekmektedir. Uygulama üzerinden oluşturduğunuz kanal ile 10 dakikalık video içeriklerinizi paylaşmaya başlayabilirsiniz. Kanal oluşturmadan da paylaşılan IGTV içeriklerini izleyebilmektesiniz. 

Nasıl IGTV videosu yapabilirsiniz?

IGTV kanalı oluşturduktan sonra yükleme seçeneği de “+” seçeneği ile oluyor. Ancak bunun öncesinde video içeriği için ise çeşitli kolajlar oluşturabilir, efektleri de kullanabilirsiniz. Video hazır ise paylaşım seçeneklerinde öngösterimde kullanılacak kapak görüntüsünü de belirleyebilirsiniz. Instagram takipçi kitlenizle değil çok daha fazla geniş kitlelere ulaşacağınız IGTV alacağınız etkileşim, takipçi sayısı ve beğeniyi de artırıyor.