Instagram Reels Boyutu Nedir?

Instagram reels videolar, kullanıcıların en sık tercih ettiği paylaşım türüdür. Farklı efekt, ses ve görsellerin kullanılarak hazırlandığı bu videolar, diğer kullanıcılara sunularak etkileşim almak hedeflenir. Elbette reels video paylaşımı sırasında dikkat edilecek önemli bir husus vardır. Instagram reels video boyutu ayarlama, reels video paylaşımını daha kaliteli olarak gerçekleştirmek isteyenlerin dikkat ettiği ilk konudur. Eğer siz de özgün ve dikkat çekici içeriğinizi, takipçilerinize kalitesi bozulmadan aktarmak istiyorsanız instagram reels ekran boyutu ve instagram reels boyutu gibi özelliklere dikkat etmelisiniz. Peki Instagram reels boyutu nedir? En ideal reels boyutları nelerdir? Birlikte bakalım.

Instagram Paylaşımında Hangi Boyutlar Kullanılır?

2010 yılının sonlarında kurulan Instagram, günümüze gelene kadar bizlere birçok farklı türde fotoğraf ve video paylaşım imkanı sunmaktadır. Bu kapsamda Instagram hikaye, gönderi, fotoğraf ve video postları, reels videoları ya da IGTV videoları hazırlayarak takipçilerinize sunabilirsiniz. Ancak her bir paylaşım türü, Instagram’ın belli kabul edilebilir oranlarında paylaşılabilmektedir. Bu paylaşıma uygun olmayan gönderiler, düşük kalitede paylaşılma sorunuyla sizleri karşı karşıya bırakabilir. Bu sebeple özellikle Instagram fenomenleri ve kaliteli içerik üreticileri tarafından araştırılan Instagram paylaşımında hangi boyutlar kullanılır? sorusu, cevabı en çok merak edilen konular arasındadır. Instagram paylaşımları yatay, dikey ve kare olmak üzere üç farklı türde olabilmektedir;

  • Instagram yatay paylaşım için ideal boyut: 1080×608
  • Instagram dikey paylaşım için ideal boyut: 1080×1920
  • Instagram kare paylaşım için ideal boyut: 1080×1080

Instagram video boyutu nedir?

Görsel ağırlıklı paylaşımların öne çıktığı Instagram’da, yapılan paylaşımların görsel kalitesi oldukça önemlidir. Bu sebeple başta fotoğraf olmak üzere videolarda da çözünürlüğü düşürmeyen ideal boyutlarda paylaşım yapılması gerekmektedir. Instagram video boyutu nedir? ya da Instagram reels boyutu nedir? diye soracak okuyucular için konuyu biraz daha detaylandırmak gerekirse bilindiği üzere Instagram, yapılan paylaşımları standart ölçülere göre otomatik olarak düzenler. Bu durumda, video ve fotoğrafın ilk haline göre çözünürlük noktasında bozulmalar yaşanabiliyor. Günümüzde videoların reels olarak paylaşıldığı düşünüldüğünde  instagram reels video boyutu bir hayli önem kazanmaktadır. Profilinizin kalitesini düşürmeden aynı zamanda profilinizi ziyaret eden kullanıcılara dikkat çekici bir izlenim sunabilmek amacıyla instagram reels boyutu 9:16 şeklinde ayarlayarak paylaşım yapmaya dikkat etmelisiniz.

Instagram IGTV Boyutları

Yaptığınız paylaşımlarınızın yüksek görüntülenme sayısına ulaşması için en az Instagram izlenme satın al hizmetleri kadar bir başka konuya da dikkat edilmelidir. Instagram IGTV videolarının izlenme sayılarında etkili olan ilk konu, Instagram IGTV boyutlarıdır. Uygun boyutlarda yapılmayan paylaşımlar görüntü kalitesini bozacağından bu durum kullanıcı deneyimi üzerinde olumsuz etki bırakır. IGTV video boyutlarına ek olarak uygun ve düzgün şekilde ayarlanmış bir kapak fotoğrafı ile video paylaşım öncesi son dokunuşları yapmalısınız. Instagram IGTV videoları kapak fotoğrafı 420x654px boyutlarında olmalıdır.

Instagram Reels Boyutları

Instagram tüm video formatlarını desteklemekle birlikte bu alanda paylaşılan videoların birçoğu mp4 videolardır. Buna ek olarak tüm video formatlarında 4 gb maksimum video boyutu sınırı bulunmaktadır. 4 gb olan dosya boyutu sınırının yanı sıra reels videolarının standart ölçülerine uygun paylaşım yapmanız gerekmektedir. Instagram reels boyutu kaç olmalıdır araştırması yapan kullanıcılar için bu oranın 9.16 olduğunu ifade edebiliriz. Bu da pixel olarak 1080×1920’dir. Instagram reels kapak boyutu da aynı oranlarda olması, videonuzun yüksek kalitede paylaşılmasını sağlar.

Instagram Hikâyesinde En Uygun Paylaşım Boyutu

Instagram story, 24 saat kalıcılığa sahip bir paylaşım türüdür. Günümüzde en çok kullanılan bu Instagram özelliği ile kullanıcılar, takipçilerine en güncel paylaşımları yaparak onlara ulaşabilmektedir. Bu noktada Instagram hikayelerinin içeriklerinin yanı sıra teknik kısımlarına da dikkat ederek en verimli paylaşımları hazırlayabilirsiniz. Instagram hikayesinde en uygun paylaşım boyutu aşağıda verilmiştir;

  • Instagram hikaye boyutu 1080x1920p ölçülerinde olmalıdır.
  • Hikayeye eklenecek fotoğraf veya videoların dosya boyutu maksimum 4 gb’dır.
  • Instagram hikaye oranı ise 9.16 oranına uygun olmalıdır.

Instagram Görsel Boyutlar Uyumlu Olmadığında Ne Olur?

Instagram’ın sahip olduğu özelliği gereği yüklenecek ve paylaşılacak olan görsellerin boyutları otomatik olarak düzenlenmektedir. Bu durumda görsellerin görüntü kalitesinde bozulmalar yaşanabilir. Oldukça yüksek ya da düşük görseller, paylaşım yapılırken bulanık bir görüntü sorununa yol açar. Bu da, özellikle yüksek takipçili hesaplar, kurumsal ya da işletme hesapların için olumsuz bir izlenim anlamına gelir. Instagram Reels en boy oranı dikkat edilerek paylaşım yapıldığında ise bu sorun minimuma iner.

Instagram Paylaşım Boyutu Neden Önemli?

Instagram popülerliği elde etmek hatta bu alanda reklam paylaşımları yaparak kazanç elde etmek isteyen kullanıcılar bulunmaktadır. Instagram fenomenleri ve kaliteli içerik üreticileri arasında yerini almak isteyen kullanıcılar, Instagram reels boyutlarını olması gereken düzeyde paylaşmalıdır. Aksi takdirde takipçilerine yüksek çözünürlükte içerikler ulaştıramaz ve hesap imajı zedelenebilir. En az videonuzun içeriği kadar önemli bu boyutlara dikkat ederek profesyonel paylaşımlar hazırlayabilir ve öne çıkan hesaplardan biri olabilirsiniz.