Instagram Çekiliş Nasıl Yapılır ?

E-ticaret firmanızın marka bilinirliği için kullanacağınız en önemli platformların başında Instagram gelmektedir. Üstelik Instagram, satış noktasında uyumlu bir alt yapıya sahiptir. Bu sebeple e-ticaret markaları, hem satış hem de marka imajı noktasındaki çalışmalarını Instagram üzerinden gerçekleştirmektedir. Güçlü bir imaja sahip olmak ve satış potansiyelini artırmak amacıyla tercih edilen Instagram çekiliş programları, bu çalışmalardan biridir. Siz de Instagram üzerinde adınızı duyurmak ve hedeflerinizi gerçekleştirmek için çekilişler hazırlayabilirsiniz. Peki Instagram çekilişi nedir? Instagram çekiliş nasıl yapılır?

Adım Adım Instagram Çekiliş Hazırlama

Çekiliş yapmak, birçok insanın bir araya geldiği kapsamlı programdır. Bu sebeple güvenilir ve amacına uygun bir çekiliş için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. İşte Instagram çekiliş yapma şartları ve adım adım Instagram çekiliş hazırlama;  

1. Instagram çekilişi için amaç belirlemek

Instagram çekilişini hazırlarken gerçekçi amaçlar koymanız, amacınıza ulaşmanızı kolaylaştırır. Çekiliş birden fazla amaca hizmet ediyor olsa da net bir amacınızın olması daha verimli sonuçlar elde etmenizi sağlar. Bu amaçlar genelde Instagram takipçi artırmak, etkileşim almak ya da web sitelerine trafik çekmek olarak sıralanabilir.

2. Çekilişte verilecek ödülün belirlenmesi

Sayfanızın ve amacınızın içeriğine uygun olarak bir ödül belirlemeniz gerekecektir. Belirlediğiniz ödülün dikkat çekici ve arzu edilir olması çekilişinizi daha da güçlendirdiği gibi katılımcı sayısını artırır. Instagram Çekiliş hediyeleri, çekiliş hazırlayan firmaya göre bir ürün ya da hizmet olabilir. 

3. Instagram Çekiliş Gönderisinin Tasarımı

İnsanları harekete geçirmek amaçlandığında dikkat çekici tasarımlar, ilk kullanılan araçlar olmaktadır. Bu sebeple Instagram çekiliş gönderisi hazırlarken gönderinin tasarımını, kullanıcıların dikkatini çekecek şekilde düzenleyebilirsiniz.

4. Instagram Çekilişi Katılım Koşulları

Instagram çekiliş koşulları, katılımcılar için belki de en önemli konudur. Katılım koşulları, kullanıcıların çekilişe katılıp katılmayacağını belirlediği gibi çekilişin amacına hizmet etmesi açısından da önemlidir. Bu sebeple Instagram çekiliş koşullarını olabildiğince basit tutmaya çalışın. Bu koşullardan en sık kullanılanları, birkaç sayfayı takip etmek ya da kullanıcının bir arkadaşını yorumlara etiketlemesi olmaktadır.

5. Çekiliş Tarihini ve Saatini Belirlemek

Çekilişe katılan kitleyi harekete geçiren noktalardan biri de çekiliş tarihi ve saatini belirlemek olacaktır. Belli bir süre sınırlaması koyarak kullanıcılarda aciliyet duygusu uyandırabilir ve etkileşimlerinizi kısa sürede artırabilirsiniz. Bu artan etkileşimler çekiliş gönderinizin Instagram’da üst sıralarda görünmesini de sağlar. Bu adımda dikkat etmeniz gereken nokta ise çekilişinizin süresi olacaktır. Çekiliş süresini çok uzun tutmamanız önerilir. Büyük işletmeler süreci 24 saat ya da birkaç gün ile sınırlı tutarken küçük işletmeler geniş katılımcı kitlesine ulaşabilmek amacıyla bu süreyi 1-2 hafta olarak belirler.

6. Instagram Çekilişinin Tanıtımı 

instagram tanıtım yapma, doğru bir şekilde gerçekleştiğinde çekilişinizi geniş kitlelere ulaştırmanız mümkün hale gelir. Bu tanıtımı yaparken Instagram çekiliş başvurusu için gerekli kriterlere de tanıtımda yer vermeniz gerekmektedir. Çekiliş tarihi, süresi ve koşulları gibi önemli detayları açıklama bölümüne yazarak dikkat çekici bir tasarımla çekilişinizi tanıtabilirsiniz. 

7. Çekiliş Sonuçlarının Açıklanması

Çekiliş sonuçlarının açıklanması olan son aşamada Instagram Çekiliş sonucu belirleme gerçekleştirilir. Adil ve dürüst şekilde belirlenen çekiliş sonucu ile hem sizin hem de katılımcıların beklentileri karşılanmış olur.  Rastgele bir seçim yapmak ya da bunun için ücretsiz programları kullanmak, kullanıcıların size olan güvenini sarsmaz. Ayrıca rastgele gerçekleştirilen çekiliş sonuçlarını kullanıcılara ekran görüntüsü şeklinde paylaşmalısınız.

Instagram Hediyeleri Nelerdir?

Instagram çekilişinin temel prensibi, dikkat çekici ürünleri belli şartlar altında hediye olarak sunmaktır. Bu şartların yerine getirilmesi, katılımcıların dikkatini çekmesi ve çekilişe olan talebin artırılması adına Instagram hediyeleri konusunda titiz davranmalısınız. Hediye seçimi, hedef kitlenize ve hizmet verdiğiniz alana uygun olmalıdır. Hizmet verdiğiniz alanı yansıtmayan bir hediye, kullanıcılar için olumsuz bir izlenim sunmakla birlikte sayfanızı çok farklı alanlarda kullanıcıların takip etmesine sebep olur. Bu sebeple verdiğiniz hediyeler amaca ve sayfanıza uygun olmalıdır. Örnek olarak kişisel bakım sayfaları hijyen setleri sunarken yemek tarifi sayfaları mutfak araç gereçleri çekilişi yapabilir.

Instagram’da Çekiliş Yapmanın Avantajları

Instagram çekilişleri, marka imajı noktasında sayfaya önemli avantajlar sağlar. Marka imajınızı güçlendirebileceğiniz bu çalışma, sayfanızın takipçi ve etkileşim sayısının artmasını sağlar. Artan takipçi kitlenizle daha fazla hedef kitleye ulaşabilir, işletmenizin marka bilinirliğini güçlendirebilirsiniz. Bunun yanı sıra yeni takipçi artışına ek olarak var olan takipçi kitlenizinde sayfanıza olan bağlılığını artırabilmeniz mümkün. Tüm bu koşulların bir araya gelmesiyle işletmenizin satış potansiyeli de yükselir.

Instagram Çekilişi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle, Instagramda çekiliş yapmak istiyorum diyen kullanıcılar, Instagram’da çekiliş nasıl yapılır? konusunu dikkatli şekilde incelemeli. Çekiliş, her ne kadar basit gibi görünüyor olsa da bazı dikkat edilecek noktaları gözden kaçırdığınız takdirde amacınıza ulaşamazsınız. Bunun için instagram çekiliş yapmak için gerekenlerin başında dürüst ve gerçekçi olmak gelir. Gerçekçi şekilde hazırladığınız çekiliş sürecini güvenilir şekilde sonlandırarak Instagram’daki imajınızı güçlendirebilirsiniz. Buna ek olarak verebileceğiniz hediyeler sunmanız gerekmektedir. İlgi çekici ürünleri basite indirgenmiş koşullarla sunarak geniş katılımcı kitlesine ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğru hashtag kullanımı ile yalnızca sayfanıza uygun hedef kitleye ulaşmanız mümkün olur. Çekiliş tanıtımında kilit noktalar; çekiliş koşulları, çekiliş süreci ve ödül olduğundan bu noktaları açık ve anlaşılır biçimde ifade etmelisiniz.

Instagram Çekilişi Yasal Mı? İzin Gerekli mi?

Instagram çekilişleri, hem sayfalar hem de katılımcılar için birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. Bunlar arasında en önemlisi Instagram çekilişi yasal mı? ya da izin gerekli mi? sorusu olmaktadır. Instagram’da çekiliş yapmak için izin konusuna dikkat etmeli ve yıllara göre değişen koşulları takip etmelisiniz. En son yürürlüğe giren ve güncel olan bilgiye göre KDV ve ÖTV dahil 154,06 tl altında sunulan ürün ve hizmetler için izin gerekliliği yoktur. Ancak bu ücret üzeri çekilişler için izin almanız gerekli. Bu şartlar yıllara göre değişmekte olup bu çekilişler Karşılığı Nakit Olmayan Çekilişler Yönetmeliği’ne göre gerçekleştiriliyor.

Instagram’da Çekiliş Ücretli Mi?

Instagram çekiliş ücreti aslında sayfanın tercihine bağlıdır. Çekilişi düzenleyen sayfa ya da işletmeler, dilerse ücretsiz şekilde çekilişini gerçekleştirebilir dilerse ücretli çekiliş programlarından yararlanarak süreci yönetebilir. Ücretsiz Instagram’da çekiliş yapma programları, birçok ücretli programla benzer sonuçları vereceğinden ücretsiz programlardan da rahatlıkla yararlanabilmeniz mümkün.

Takipçilerinizi Artırmak için Instagram Çekilişlerini Nasıl Kullanabilirsiniz?

Bilindiği üzere Instagram çekilişlerinin en önemli amaçlarından biri takipçi artırmak olmaktadır. Peki takipçilerinizi artırmak için Instagram çekilişlerini nasıl kullanabilirsiniz? Bu noktada sizi amacınıza ulaştıran kısım, çekiliş kriterleri olacaktır. Açıklama kısmında yer alan çekiliş kriterleri arasında sayfanızı takip etme, bir arkadaşınızı etiketleme tarzında yazacağınız koşullar ile sayfanızın takipçi sayısını artırabilir, sayfanızı öne çıkararak aynı zamanda organik takipçi kitlesi de kazanabilirsiniz.